Overslaan naar content

Maak kennis met Manique

In dit interview vertelt ze over haar passie voor design, haar loopbaan en hoe ze zich helemaal thuis voelt bij Kaartje2go.

Wil je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Manique, 29 jaar oud (ja, die mijlpaal komt eraan in juni!), en momenteel woon ik met mijn vriend Ruben en lieve hond Ollie in Swifterbant. We hopen in juli te verhuizen naar ons nieuwe huis in Emmeloord. Na mijn vwo ben ik gaan studeren aan de opleiding Communicatie en Multimedia Design in Utrecht.

Waarom heb je gekozen voor de studie Communicatie en Multimedia Design?

Terwijl veel van mijn klasgenoten naar de universiteit gingen, voelde ik dat ik iets moest doen met mijn creativiteit. Gelukkig wees een goede vriend me op Communicatie en Multimedia Design. Op de open dag werd ik helemaal enthousiast van het idee dat je de meeste tijd zou spenderen aan het maken van creatieve dingen. Ik heb ook echt wel even naar kunstacademies gekeken, maar wat CMD voor mij uniek maakte, was de focus op het vervullen van gebruikersbehoeften, iets wat echt bij mij past.

''Ik ben blij dat ik mijn hart heb gevolgd en heb gekozen voor wat ik echt leuk vind.''

Kun je ons meenemen in je loopbaan tot nu toe?

Mijn eerste stage was bij een bedrijf gespecialiseerd in uitleganimatie. Tijdens mijn afstudeerstage ontdekte ik mijn liefde voor digitaal illustreren. En zo begon mijn reis bij Kaartje2go, waar ik, zonder een vacature te zien, een sprong in het diepe waagde met een open sollicitatie. Nu, zes jaar later, ben ik nog steeds bezig met het vormgeven van kaarten. En word ik nog steeds onwijs blij van mijn werk.

Wanneer wist je dat je Designer wilde worden? En waarom?

Op de basisschool was ik altijd al creatief bezig. Daarna begon ik zelf kaartjes te maken, niet alleen voor mezelf maar ook voor anderen. Kaartje2go was destijds al een van mijn favoriete platforms!

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Dat is een lastige vraag! Ik heb altijd het gevoel dat het nooit helemaal perfect is, maar ik leer mezelf nu te vertellen dat het goed genoeg is en dat af, af is. Soms denk ik dat er nog iets ontbreekt aan de compositie en ga ik terug naar de tekentafel. Ik heb al zo'n 5.000 tot 6.000 kaarten gemaakt, maar een specifieke kaart die ik vier jaar geleden ontwierp, blijft populair. Zelfs als ik er soms nieuwe varianten van probeer te maken. Het voelde als de juiste keuze om mijn passie te volgen in plaats van de traditionele route te volgen naar de universiteit. Ik ben blij dat ik mijn hart heb gevolgd en heb gekozen voor wat ik echt leuk vind.

Wat vind je zo leuk aan werken bij Kaartje2go?

De vrijheid die we krijgen is echt geweldig. Er is écht ruimte voor eigen creativiteit. Bijvoorbeeld tijdens onze eigen inspiratieweek, waar weer zoveel leuke ideeën uitkomen. En ondanks onze groei blijft het een fijne bedrijfscultuur waarin je jezelf kunt zijn en jezelf kunt ontwikkelen zonder druk te voelen. Daarnaast zijn er zoveel leuke ontwikkelingen in de markt. AI vind ik wel spannend, maar ook uitdagend omdat je een manier moet vinden om dat te omarmen en te gebruiken in je werk, zonder je eigen creativiteit te verliezen. We krijgen hier alle vrijheid in.

Wat onderscheidt Kaartje2go volgens jou van andere werkgevers?

De positieve sfeer! Onze collega’s zijn altijd vrolijk. We hebben niet zo’n saaie suffe kantoorsfeer hier, haha. Bovendien is de flexibiliteit in werktijden echt heel fijn. Het is niet de standaard 'negen-tot-vijf' mentaliteit die je vaak hoort, dat waardeer ik enorm.

Wanneer is een werkdag voor jou compleet?

Het is fijn dat er altijd klusjes zijn die gedaan moeten worden, zelfs wanneer de creativiteit er even niet helemaal is. Onlangs heb ik deelgenomen aan een workshop over waterverfillustraties, wat een verfrissende manier bleek om nieuwe ideeën op te doen. Voor mij is een werkdag compleet als ik het gevoel heb iets moois te hebben gemaakt, zoals het afwerken van een illustratie. Dat geeft me een tevreden gevoel waardoor ik met een gerust hart mijn laptop kan dichtklappen.

Wat zou je de nieuwe generatie Designers mee willen geven?

Aan de nieuwe generatie ontwerpers zou ik willen zeggen: als je iets echt leuk vindt, ga er dan gewoon voor. Laat je niet beperken door verwachtingen of de druk om een bepaalde weg te volgen.