Overslaan naar content

Maak kennis met Lea

Lea is sinds december 2021 werkzaam als Backend Developer bij Kaartje2go. Ze studeerde Kunstgeschiedenis, is avontuurlijk, reislustig en woonde een aantal jaren in Israël. Daar ontdekte ze dat development zeker niet alleen een mannenwereld is. Recruiter Kay-Lee had de eer Lea te interviewen. In dit interview leer je Lea kennen, en vertelt ze over haar loopbaan, drijfveren en werkzaamheden bij Kaartje2go.



Wil je jezelf voorstellen?

Ik ben Lea, 34 jaar. Ik woon samen met mijn man Liron en ons lieve kindje van 2 jaar in Zwolle. Ik kom uit Borger, een klein dorpje in Drenthe. Na mijn middelbare school ben ik naar Groningen verhuisd, waar ik genoot van het studentenleven. Na mijn studie Kunstgeschiedenis ben ik gaan reizen en heb ik zeven jaar in Israël gewoond.



Van een studie kunstgeschiedenis naar development? Kan je wat meer vertellen over je loopbaan?

Na mijn studie kunstgeschiedenis en mijn reis verhuisde ik naar Israël. Daar ben ik, na een aantal jaar in de hotellerie, aan de slag gegaan bij My Heritage als e-mail support. Tijdens mijn werkzaamheden kwam ik veel in aanraking met developers, omdat ik bugs moest doorgeven. Ik zag wat ze deden en dat leek mij ook interessant, maar ik dacht tegelijk ook dat ik dat niet zou kunnen. Toch ben ik avondcursussen gaan volgen bij een organisatie die She Codes heet. Daar liepen vrouwelijke developers rond die je vragen kon stellen. Dat was echt heel cool!

Na de avondcursus van She Codes ben ik online diverse cursussen gaan volgen. Uiteindelijk had ik een mentor op mijn werk, die mij ook veel liet zien. En toen besloot ik er vol voor te gaan. Ik zei mijn baan op en begon met een Fullstack bootcamp van drie maanden in Amsterdam.

''Ik denk dat voor mij het leukste aan developen is, dat je nooit uitgeleerd bent.''

En hoe was het om vervolgens te starten op de arbeidsmarkt als developer?

Spannend... the imposter syndrome was real. Maar tegelijkertijd ook super leuk! Het was een team met alleen vrouwen. Het was wel heel erg moeilijk, het niveau lag heel erg hoog en er werd veel van je gevraagd. Daar moet je mee om kunnen gaan.

En hoe ben je bij Kaartje2go terechtgekomen?

Dat is een grappig verhaal. Mijn vriend heeft ooit bij Kaartje2go gesolliciteerd. En hij was altijd al erg enthousiast, dus ik wilde de optie eigenlijk voor hem openhouden. Daardoor dacht ik zelf niet meteen aan Kaartje2go. Maar toen zei hij: “Je moet het gewoon doen, het is echt een super leuk bedrijf." Dus toen heb ik Kay-Lee een berichtje gestuurd. Ik wist dat Kaartje2go een van de leukste bedrijven in Zwolle was. En ik was ook voornamelijk op zoek naar een plek met een fijne sfeer.

Daarnaast kwam Kaartje2go op mij over als een hele professionele organisatie, die volwassen was in technologie en code. En dat blijkt ook zo te zijn. We werken 100% scrum, er is goede documentatie, er wordt veel getest en de hele development cycle klopt. Daarbij sloot de techstack goed aan bij mijn ervaring die ik voorheen heb opgedaan.

En hoe bevalt het tot nu?

Ik werk met veel plezier bij Kaartje2go en ik zie mezelf hier echt voor een hele lange tijd werken en hopelijk meegroeien in het bedrijf. In het begin vond ik het best lastig, want ik was net moeder geworden. Dit was mijn eerste baan als moeder, en over die grote verandering wordt vrij weinig gesproken. Er wordt heel vanzelfsprekend over gedaan, maar eigenlijk ben je ook nog heel erg met thuis bezig. Ik moet zeggen dat Kaartje2go daar heel erg faciliterend in is geweest waardoor ik vrij snel mijn draai heb kunnen vinden.

Ik vond het ook moeilijk om mijzelf in te schatten qua niveau. Ik heb in 1,5 jaar veel ervaring opgedaan, maar het is altijd spannend. Kan ik bijdragen met mijn ervaring? Daarin ben ik wel zoekende geweest, maar ervaring krijg je met de tijd en dat is met development heel erg het geval.



Waar hou je je mee bezig als backend developer bij Kaartje2go?

Eigenlijk met alles wat er in de webshop gebeurt. Van nieuwe features bouwen tot ronde- en adresstickers implementeren. Naast alles voor de webshop, houden we ons ook bezig met het backoffice-systeem. De legacy code die in Cake staat is behoorlijk verouderd, en mag vernieuwd worden naar een nieuwe admin. Het is mooi dat ook hiervoor aandacht is binnen Kaartje2go. Juist omdat dit iedereens werk makkelijker en efficiënter maakt.



Je werkt in een team waar de meerderheid man is, wat zijn de voordelen?

Dat de focus vooral op het werk ligt. Mannen zijn vaak minder snel afgeleid, die kletsen wat minder. In de kroeg op vrijdagavond hebben ze het nog steeds over het werk. En je hebt geen roddels: lekker rechttoe-rechtaan.



Wat mis je?

Het is wel zo dat ik juist die vrouwelijke touch soms zelf nodig heb. Soms wil je ook even kunnen delen dat je een rotdag hebt, en dat deel je toch sneller met je vrouwelijke collega’s en minder met de mannen.



En als je werkinhoudelijk kijkt, zie je daar dan ook verschillen?

Mannen worden over het algemeen sneller technisch ingeschat. Op de middelbare school kiezen jongens ook sneller een technisch profiel. Werkinhoudelijk is de kans dan automatisch groter dat ze uiteindelijk kiezen voor een technische baan. Dit geeft mannen toch een bepaalde voorsprong in het werkveld.

De vrouwelijke developers bij Kaartje2go hebben alle drie een andere vooropleiding gedaan, en besloten op een later moment dat ze zich wilden laten omscholen tot developer.



Hoe kunnen we dat stigma veranderen?

Ergens hangt het woord technisch eraan, waardoor het misschien heel mannelijk voelt. Terwijl het veel meer is dan techniek. Want eerlijk, alles is tegenwoordig technisch. Misschien meer ingaan op het puzzelen, analytisch denken, doorzettingsvermogen en probleemoplossend vermogen. Het is ook echt een vak dat je kan leren, en er zijn ook heel veel andere eigenschappen die echt horen bij een developer zoals: creatief, probleemoplossend en autodidact.



Wat zou je vrouwen in development willen meegeven? En misschien ook wel de persoon die twijfelt om te beginnen met het vak?

Gewoon doen! En als je niet zo goed weet waar je moet beginnen, zoek dan een mentor. Bijvoorbeeld een developer binnen je bedrijf, een kennis, vriend of vriendin. Kijk of er iemand is die je wil helpen en je alle informatie kan geven om de eerste stappen te maken. Andersom denk ik dat dat ook de taak is van elke developer met wat meer ervaring. Zie je iemand die geïnteresseerd is? Neem diegene mee op sleeptouw en laat zien hoe tof ons vak is.