Overslaan naar content

Maak kennis met Amela

Amela is sinds oktober 2022 werkzaam als COO bij Kaartje2go. Ze studeerde psychologie met een master Arbeid en Organisatie Psychologie en heeft net haar Nyenrode diploma Foundations of Management in ontvangst mogen nemen. Amela woont in Zwolle en haar roots liggen in Bosnië.

Kan je ons meer vertellen over je loopbaan?

Ik heb psychologie gestudeerd, met als master A&O Psychologie, juist omdat ik de combinatie tussen mens en bedrijf super interessant vind. Ik heb na mijn studie bij verschillende soorten dienstverlenende organisaties gewerkt en startte al vrij snel als leidinggevende. Het leidinggeven is iets wat goed bij mij past. Ik vind het mooi om mensen om mij heen te zien groeien. Daarnaast vind ik persoonlijke groei en ontwikkeling heel belangrijk, zo heb ik het afgelopen jaar FMA gestudeerd aan Nyenrode. Verder kenmerkt mijn loopbaan zich voornamelijk door de wereld van klantcontact en het bouwen en ontwikkelen van afdelingen en teams.

Ik heb het geluk dat ik eigenlijk altijd leuke en betrokken teams heb gehad. Ik sprak hier ooit een coach over en die vertelde mij dat je het team krijgt dat je verdient. Wat je geeft, krijg je terug, dus hoe je met mensen omgaat maakt hoe je team zich vormt. Ik werk op basis van respect, gelijkheid en zonder oordeel.

Daarnaast moet het werk zelf natuurlijk ook leuk zijn, dat vind ik het belangrijkst. Mijn geluk staat daarin dus centraal. Ik wil mezelf vooral blijven ontwikkelen, vooruit gaan en vind ik het mooi om dit ook te zien bij de mensen om me heen. Zit ik niet op mijn plek, dan ga ik verder. Dat is goed voor mijzelf maar uiteindelijk ook voor de organisatie.Wat maakt jou een goede leidinggevende?

Ik denk dat ik goed kan luisteren, empathisch en analytisch ben, mensenkennis heb en vrij snel weet hoe iemand in elkaar zit. Ik durf ook het gesprek aan te gaan als iemand iets niet durft te benoemen. Doordat ik vertrouwen creëer komt dat gesprek vanzelf op gang en durven mensen zich kwetsbaar op te stellen. Ik vind dat kwetsbaarheid echt een kracht is!

''Wat je geeft, krijg je terug, dus hoe je met mensen omgaat, maakt hoe je team zich vormt.'​'

Je hebt meerdere teams geleid, ervaar je een verschil in leidinggeven tussen mannen en vrouwen?

Ik denk dat mijn aanpak niet verschilt tussen mannen en vrouwen, maar per persoon. Er zijn natuurlijk genoeg wetenschappelijke artikelen die de verschillen tussen mannen en vrouwen beschrijven en verklaren, maar los daarvan is voor mij iedereen uniek en heeft zijn eigen aanpak. Ik denk dat ik door mijn mensenkennis vrij snel door heb hoe iemand is en ik me daar gemakkelijk aan kan aanpassen.

Heb je een rolmodel?

Een rolmodel heb ik eigenlijk niet. Ik vergelijk mezelf eigenlijk nooit met iemand anders en volg graag mijn eigen pad, ik hang mijn doelen niet op aan iemand anders. Maar ik heb wel veel mensen mogen ontmoeten waar ik respect voor heb, puur omdat ze mij raakten tijdens het gesprek. Dit zijn vaak mensen die echt actief luisteren en waar je een diepgaand gesprek mee kunt voeren.

Wat heeft je gevormd tot wie je nu bent?

Ik denk alle stappen die ik tot nu toe heb gezet. Ik heb altijd gekozen voor functies of stappen in mijn leven die spannend voelden. Als ik dacht, dit kan ik wel dan is het waarschijnlijk niet uitdagend genoeg. Dat heeft gemaakt dat ik snel ontwikkel, veel leer en keer op keer buiten mijn comfortzone stap. Ik laat me niet beïnvloeden door andere meningen of kaders die werden opgelegd. Eigenlijk ben ik gewoon heel onafhankelijk. Daarnaast heb ik superfijne mensen in mijn leven die mij altijd steunen. Mijn ouders, als we het toch over rolmodellen hebben, hebben mij ook echt gevormd in positieve zin. Het zijn echt doorzetters, ik heb enorm veel respect voor ze. Ze zijn gevlucht uit de oorlog, hadden niets meer en hebben hier een heel mooi leven opgebouwd. Het doorzetten en niet opgeven heb ik echt van hun! Los van het doorzetten, ontwikkelen en leren, is genieten en ontspannen ook heel belangrijk. Ik vind het superleuk om nieuwe plekken te ontdekken, zowel in Nederland als daarbuiten.Wat zou je anderen willen meegeven?

Je pad volgen en je niet te veel laten leiden door belemmeringen die je jezelf misschien wel oplegt. Daarnaast is af en toe buiten je comfortzone stappen heel goed. Hier ontdek je nieuwe werelden en het maakt dat je groeit!Sinds oktober 2022 ben je werkzaam bij Kaartje2go, 64% van de medewerkers bij Kaartje2go is vrouw, hoe is dat voor jou?

Ik kom uit de technische branche, waar toch het overgrote deel man is, dat is hier niet het geval. Bij Kaartje2go hebben we een grote diversiteit aan collega’s, ik denk dat dat onze kracht is. Niet alleen de verdeling man/vrouw, maar ook de achtergronden, ervaringen en persoonlijkheden van onze collega's. Ik ben van mening dat deze diversiteit aan medewerkers ervoor zorgt dat de organisatie creatiever met vraagstukken omgaat, maar we ook een grotere groep klanten kunnen bereiken. Wat ook heel belangrijk is, is inclusie. Iedereen bij Kaartje2go hoort er echt bij! Iedereen denkt mee, doet mee en draagt bij aan het blij maken van onze klanten.Ervaar je verschil tussen de mannen en vrouwen bij Kaartje2go?

Ik ervaar geen verschil in de omgang, er wordt heel veel rekening gehouden met elkaar. Als organisatie zijn we flexibel ingericht en worden we goed gefaciliteerd qua werktijden, (ouderschaps)verlof en middelen. Er is veel mogelijk bij ons! We zijn gelijkwaardig en dat doen we goed!Je zit bij Kaartje2go in het Management Team. Het Management Team bestaat verder uit alleen maar mannen, hoe is dat voor jou?

Het is super leuk! Het is een hecht team, ik ben de nieuwkomer maar zo heeft het nooit gevoeld. Ik werd gelijk betrokken bij alles. Ik stel zelf veel vragen en er is altijd ruimte, tijd en geduld om deze vragen te beantwoorden, toe te lichten en uit te leggen. We hebben allemaal onze eigen expertise en iedereen heeft daar een passie voor. Dat is iets waar we over vertellen en informatie met elkaar over delen en van elkaar leren. We staan open voor elkaars meningen en hulp.Wat vind je van internationale vrouwendag en wat zou je de vrouwen op de arbeidsmarkt willen meegeven?

Ik denk dat het ontstaan ervan heel goed is, het gaat om vrouwenrechten en gelijke kansen voor iedereen, inclusiviteit. Uit mijn verhaal kun je vast halen hoe belangrijk ik dat vind! ;) Wat ik heel leuk vind, is dat ik elk jaar bloemen krijg van mijn vader voor vrouwendag, hoe lief is dat!

Wat ik vrouwen wil meegeven is dat je je eigen droom en pad moet volgen en je niet moet laten tegenhouden door onzekerheden. Soms mislukt iets en soms slaagt het, maar hoe dan ook heb je er van geleerd.